traffic stats

Hlamidija

Infekcija Chlamidiom trachomatis se danas ─Źesto vi─Ĺa me─Ĺu seksualno aktivnom populacijom. Ona ima karakteristiku da mo┼że da postoji u urogenitalnom traktu, a da je pri tome potpuno asimptomatska. Ova infekcija se povezuje sa zapaljenskim sindromom koji kasnije mo┼że uticati na infertilitet i zato je neophodno njeno le─Źenje. U svetu infekcija chlamidiom se nalazi na prvom mestu u odnosu na druge seksualno prenosive bolesti. Chlamidia se prenosi seksualnim kontaktom i to kako vaginalnim, analnim tako i oralnim putem.

Klini─Źka slika hlamidije

Vrlo ─Źesto pacijenti nemaju nikakve simptome bolesti. Inkubacija traje od sedam dana do dvadeset i jedan dan. Prema razli─Źitim studijama asimptomatski pacijenti se javljaju i do 50% ┼íto je veoma visok procenat. Iz tog razloga je nekada potrebno i rutinski uraditi briseve uretre naro─Źito u slu─Źaju neza┼íti─çenih odnosa u pro┼ílosti. Partneri mogu biti dugo u vezi i to sa neza┼íti─çenim odnosima i da uop┼íte ne znaju da imaju infekciju.

Simptomi hlamidije kod muškaraca

  • Ose─çaj crvenila ili svraba oko spolja┼ínjeg otvora uretre
  • Peckanje pri mokrenju
  • Ose─çaj nelagodnosti u testisima
  • Providan sekret iz uretre

Simptomi┬áhlamidije┬ákod ┼żena

  • Prisustvo vaginalnog sekreta
  • Peckanje pri mokrenju
  • Nelagodnost u maloj karlici i nisko u le─Ĺima
  • Povremeno vaginalno krvarenje
  • Nelagodnost pri seksualnom odnosu

Laboratorijsko dokazivanje chlamidie

Kada postoji sumnja na infekciju Chlamidiom trachomatis indikovano je uraditi testiranje. danas postoji nekoliko tipova testova za dokazivanje bolesti i to su:

PCR test ÔÇô To je najosetljiviji test za dokazivanje chlamidie i mo┼że se raditi iz uzorka telesnih te─Źnosti ili iz urina. Kod svih testova postoji verovatno─ça la┼żno pozitivnih nalaza a kod ovog testa je ona najmanja.

Elisa test┬á– Osnova ovog testa je da se prona─Ĺu antigeni hlamidije, a oni su upravo odgovorni za aktivaciju reakcije doma─çina tj. pacijenta koji je inficiran.

DNK test┬á– Zasniva se na dokazivanju DNK chlamidie iz uzorka dobijenog od pacijenta.

Test direktnih imunofluoroscentnih antitela –┬áOvo je test koji se danas ┼íiroko upotrebljava za brzu dijagnozu bolesti. Ovom metodom se imunofluoroscentna antitela vezuju za antigene chlamidie. Pod fluorescentnim mikroskopom se mogu dijagnostikovati iz direktnog razmaza koji je dobijen od pacijenta.

Veoma je zna─Źajno iskustvo laboratorije u posmatranju mikroskopskog preparata i zato se nekada javljaju i la┼żno pozitivni i la┼żno negativni rezultati

Le─Źenje chlamidie

Danas kada ┼żivimo u eri antibiotika le─Źenje ove bolesti je veoma uspe┼íno. Ukoliko lekar posumnja na bolest koja je uzrokovana Chlamidiom mo┼że prepisati terapiju i bez laboratorijske potvrde, da bi ┼íto pre prestali simptomi bolesti. Danas postoji prva i druga linija terapije. Lekovi izbora su lekovi iz grupe tetraciklina i azitromicin. Terapija moze biti jednokratna ili u trajanju od sedam dana. Ukoliko nije do┼ílo do izle─Źenja neophodna je druga linija terapije. Veoma je zna─Źajno da se le─Źe oba partnera jer na taj na─Źin ne─çe do─çi do reinfekcije. Odnosi za vreme terapije trebaju da budu sa za┼ítitom.