traffic stats

Kondilomi u ustima

Genitalne bradavice ili kondilomi (Condyllomata accuminata) pored genitalnog područja mogu se pojaviti bilo gde u usnoj duplji ili na usnama, uglavnom nisu bolne ako se ne iritiraju ili traumatizuju.Kondilomi u usnoj duplji ili grlu obično su mali i diskretni, a veoma često postoji samo jedna ili mali broj njih. Oralni kondilomi mogu se pojaviti u više različitih oblika, kao izrasline u obliku kupole koje mogu biti bele ili boje normalne sluznice, ravna uzvišenja koja su boje normalne sluznice, ili zadebljanja sa površinom nalik karfiolu. Kondilomi u ustima postaju sve češći u našem društvu sa povećanjem broja parova koji upražnjavaju oralni seks.

Uzroci pojave kondiloma u usnoj duplji

Kondilomi u ustima i na jeziku su izazvani humanim papiloma virusom (HPV), koji postoji u više od 150 sojeva. Ovi virusi se prenose od osobe do osobe a nekoliko članova porodice HPV-a identifikovani su kao odgovorni za oralne bradavice, uključujući HPV13, HPV32 i HPV2, kao i HPV6 i HPV11 koji su najpoznatiji izazivači genitalnih bradavica. Oni se šire ljubljenjem, i oralno-genitalnim kontaktom. Loša higijena takođe može biti krivac kao i dodirivanje usana ili konzumiranje hrane sa neopranim rukama posle dodirivanja inficiranih genitalija. Oralne bradavice su češće kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom, koje lako podležu HPV-u.

slika kondiloma u utima

Simptomi

U ustima se oseća bol, kada se bradavice razviju, posebno ako su iritirane hranom, jezikom ili ako se slučajno zagrizu. Zavisno od mesta na kome se nalaze mogu ometati uzimanje hrane i uživanje u obrocima.

Lečenje

Kondilomi u ustima mogu spontano nestati sa vremenom, iako se to ne dešava u mnogim slučajevima. Oralni kondilomi mogu biti uklonjeni na nekoliko različitih načina. Lekar može da se odluči za neku od različitih metoda za odstranjivanje kondiloma u usnoj duplji, uključujući: hirurško odstranjivanje, zamrzavanje sa krioterapijom, ubrizgavanjea Interpherona alfa u bradavicu, ili korišćenjem lasera (pre svega za kondilome na usnama).Ovi tretmani su efikasni, mogu da budu bolni, ali uvek postoji mogućnost da se kondilomi iznenada ponovo vrate. Nikada ne pokušavajte da sami uklonite kondilome spaljivanjem, sečenjem ili na bilo koji drugi način.

Za pojedine tipove HPV-a postoje vakcine Gardasil i Cervarix ali samo kao prevencija, lek ne postoji mada se rade obimna istraživanja koja bi trebalo da dovedu do efikasnog i trajnog rešenja za tretiranje svih bradavica izazvanih HPV- virusom.

Da biste sprečili oralne kondilome, treba izbegavati oralni seks. Imajte na umu da kondom neće pokriti sve oblasti koje su zaražene, tako da nije garancija da ćete biti zaštićeni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *